Investor's story Mariëlle Weggeman

Investor's story Mariëlle Weggeman

Kan je ons iets meer over jezelf vertellen? 

Als kind was ik heel geïnteresseerd in de natuur en de wereld om me heen. Ik weet dat we op de basisschool een project hadden waarbij je een eigen politieke partij vorm moest geven, ik had de milieu partij gemaakt. Ergens is dat naar de achtergrond geraakt toen ik de eerste stappen zelfstandig in het leven ging zetten. Ik kon me simpelweg niet veroorloven om de veelal duurdere groenere stappen te zetten. 

Inmiddels ben ik 44 en ziet zowel de wereld als mijn leven er anders uit. Duurzamere keuzes zijn beter te betalen, mijn situatie is veranderd en er is een grotere maatschappelijk bewustzijn over de urgentie van verandering op het gebied van klimaat.  

In de coronatijd raakte ik op een zaterdagavond op straat (horeca moest om 21:00 dicht) aan de praat met een groepje jongeren van net 20. Het was een mooi gesprek, we hadden het over levensmotto’s. Die van mij is dat we allemaal een verantwoording hebben om de wereld en de mensen om ons heen een stukje beter achter te laten dan dat je het hebt aangetroffen binnen het vermogen dat je hebt. Dat kan groot of klein zijn.  

Ze vroegen me wat ik dan gedaan had om de wereld een stukje beter achter te laten en dat was een optelsom van kleine en grote dingen. Van doneren aan goede doelen (zowel in tijd als geld) tot het echt oprecht aan iemand vragen hoe het met ze gaat.

Uiteindelijk heb ik van het laatste ook mijn werk gemaakt met mijn bedrijf Van hier naar anders. Als zzp-er werk ik als trainer en coach voor jong talent binnen het MKB die de stap van de werkvloer naar een managementfunctie maken. Zelf heb ik jaren als manager op de werkvloer gestaan en weet hoe belangrijk het is om de tools te krijgen om goed te kunnen managen, dat wordt nogal eens vergeten. We maken de beste van de werkvloer een manager en die kan dat dan vast vanzelf omdat die persoon ook goed was in het werk. Leidinggeven is echter iets heel anders en daar help ik bij. Dus ook in mijn werk klinkt mijn levensmotto voort. 

Hoe draag jij zelf bij aan een circulaire economie?

Ik koop zo veel mogelijk tweedekans producten, kleding, meubels snuffelen in kringloop winkels is voor mij een geweldige invulling van een vrije dag. Ik probeer alternatieven voor plastic producten te gebruiken en ben extreem gaan minderen met vlees. Uiteraard gebruik ik waar mogelijk het OV i.p.v. de auto, al vind ik de alternatieven nog niet altijd voldoende passend. 

Hoe heb jij The Swapshop leren kennen? 

Via de social post op diverse media omdat ik gelinkt ben met Monique Zij had als 15-jarige bij mij in het team een bijbaantje. 

Waarom steun jij onze plannen? 

Omdat ik denk dat we als maatschappij dingen anders moeten gaan doen en we mensen moeten steunen die het lef hebben om die handschoen ook daadwerkelijk op te pakken.  

Wat is volgens jou (het hardst) nodig om tot een circulaire economie te komen?

Er moet een klimaat ontstaan waarbij het vele malen aantrekkelijker is voor duurzame bedrijven dan voor vervuilende bedrijven. Gedreven vanuit de overheid, maar dan ook echt met volle overtuiging. Het is maar gedeeltelijk waar dat een beter klimaat bij jezelf begint. Ik denk dat een beter klimaat ook bij de producent begint. 

Previous post

Leave a comment